Eleverna frågar

Laoughing-Boy

Hur får de mat på International Space Station?

"Det går skyttlar fram och tillbaka till ISS, som tar med sig mat och vatten och tar hem sopor. "

Brainy Girl

Varför finns det ingen gravitation i rymden?

"Astronauterna på ISS svävar omkring i sin farkost. Det är för att de är i fritt fall mot jorden, i samma hastighet som ISS och allting annat omkring dom. Det är jordens gravitation som drar dem mot jorden. De har dock en fart framåt som gör att jorden alltid försvinner under dem och att de konstant faller "runt" jorden."

Flicka med Drawing

Hur är det att bo på ISS?

"Det är trångt och luften är lite dålig. Fast det är nog roligt att sväva fritt och att se utsikten mot jorden."

Boy porträtt

Hur länge klarar man sig i rymden?

"Man kan klara sig riktigt länge t.ex. i skyddad miljö som på ISS (rymdstationen). Det jobbiga är att kroppens muskler blir svagare. Den som hittills har varit längst tid i rymden är den ryske kosmonauten Sergej Krikalev med 803 dagar (!!) (365 dagar = 1 år)."

Cool Girl

Finns det varelser som liknar oss i/på andra planeter?

"Det vet vi inte än men vi söker efter andra livsformer i rymden. Man har faktiskt hittat några planeter som liknar jorden. Så visst är det möjligt att hitta liv! Men att de ser ut som oss är nog inte troligt."

Läsning Student

Ungefär hur stor är Vintergatan?

"Vintergatan är en stavspiralgalax som har en diameter på cirka 100 000 ljusår och är ungefär 12 000 ljusår tjock. Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan. En av stjärnorna är solen. Den befinner sig i Vintergatans ytterområden."

woman 2

Vad fick dig att känna att du ville bli rymdingenjör?

"Det som lockade mig var möjligheterna och spänningen med det okända. Det kändes omöjligt svårt men det var det inte. Det är bara att göra!"

woman 9

Hur mycket skräp finns inom vår atmosfär?

"Rymdskräp finns det gott om. Det ligger i omloppsbana runt jorden - det mesta kring ca 2000 km höjd. Ca 170 miljoner småbitar mindre än 1 cm. Ca 500.000 bitar finns det som är ca 1-10 cm stora. De är en stor risk för astronauter, ISS och satelliter."